Nekklachten

Pijn in de nek kan veel oorzaken hebben. Vaak zien we dat de beweeglijkheid van de nek minder wordt en dat spierspanning toeneemt. Dit kan diverse klachten in de nekregio veroorzaken, maar zorgt ook af en toe voor uitstralende klachten in een arm en/of hoofdpijnklachten.

Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen heeft in het leven wel eens last van nekpijn. Meestal is er geen duidelijke oorzaak en is de pijn binnen een aantal weken weer weg. Bij 1 op de 7 mensen duren de klachten langer dan 6 maanden. We noemen dat chronische nekpijn.

Gewone nekpijn kan plotseling ontstaan of meer geleidelijk. De pijn is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk. De pijn kan samengaan met een stijf gevoel. U kunt uitstralende pijn hebben naar uw hoofd, schouder of arm. Nekpijn kan erg hinderlijk zijn. Soms is het lastig om de dagelijkse dingen normaal te doen.

Hoe nekpijn ontstaat is niet altijd duidelijk. Mogelijk komt het door:
– spanningen
– overbelasting
– een verkeerde beweging
– of een verkeerde houding.

Ook na een val of stoot, bijvoorbeeld bij sporten, kan de nek pijn doen. Of tocht en kou een rol spelen is niet zeker.

Stijve spieren: U kunt een spier verrekt hebben. De nekspieren kunnen ook stijf worden als reactie op pijn. Soms kunnen de spieren aan een kant van uw nek zo strak, hard en stijf zijn, dat het lijkt alsof uw nek vast zit. Het kan veel pijn geven en uw hoofd kan er scheef van staan. We noemen dit ‘torticollis’.

Artrose: Bij ouderen kunnen de gewrichtjes tussen de wervels wat slijten en veranderen (artrose). Dit kan chronische nekpijn geven.

Door botontkalking (osteoporose) kunnen de nekwervels soms inzakken. Ook kunnen gemakkelijk wervelbreuken ontstaan. Dit komt vooral voor bij ouderen, met name bij vrouwen na de overgang.

Heel soms is een nekhernia de oorzaak. Bij een nekhernia drukt een kraakbeenschijf die tussen uw nekwervels zit (tussenwervelschijf of discus) tegen een zenuwbaan die naar een arm loopt. Bij een nekhernia is de nekpijn vaak niet het ergst. U heeft vooral pijn aan een arm. Het gaat vaak om een scherpe snijdende of schietende pijn. Soms heeft u ook tintelingen of minder kracht in uw arm.

Adviezen bij gewone nekpijn (zonder duidelijke oorzaak):
Blijf bewegen en probeer uw dagelijkse bezigheden voort te zetten, ook al heeft u pijn. Enige pijn bij bewegen betekent niet dat bewegen schadelijk is of dat er een ernstige oorzaak is. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, heeft u er meer last van en dat kan het herstel vertragen.

Als u vaak last heeft van nekklachten, bedenk dan wat u kunt doen om dit te veranderen. Sommige mensen krijgen vooral last van nekpijn als ze onder spanning staan. Wanneer u dit herkent, helpt het misschien als u leert beter met (de oorzaken van) stress om te gaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u moet leren uw tijd beter in te delen, of problemen en conflicten tijdig op te lossen. Bespreek dit met iemand die u vertrouwt of kom op het spreekuur om hierover te praten. Soms helpt het als u leert op een andere manier met mensen om te gaan. Er zijn cursussen die u hierbij kunnen helpen.

Hebben uw klachten te maken met uw werk of hebben ze gevolgen voor uw werk? Misschien zijn er dan aanpassingen mogelijk om het werk makkelijker te maken, met minder belasting van uw nek. Dit kan bijvoorbeeld door de inrichting van uw werkplek te veranderen (de hoogte van uw stoel, tafel of computer), door gebruik te maken van hulpmiddelen, of door de taken anders te verdelen. Bespreek dit dan ook met uw leidinggevende en/of de bedrijfsarts. Fysik kan u hier goed bij adviseren.

Terugbelverzoek

U kunt eenvoudig onderstaand formulier invullen waarna wij u terugbellen. Wij nemen uw bericht vertrouwelijk en snel in behandeling.

    Check onderstaand...